Optische illusies en 3D-geprinte trofeeën

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Optische illusies en 3D-geprinte trofeeën

Geef toe, we hebben allemaal onze ogen weleens voor de gek gehouden met optische illusies en we houden er allemaal van! Het feit dat we dingen zien die anders zijn dan de werkelijkheid intrigeert ons. We kennen allemaal ‘de jurk’, waar jij de jurk als goud en wit ziet, maar je vriend is er absoluut zeker van dat hij de kleuren zwart en blauw ziet. Of de beroemde foto waar jij een oude vrouw ziet en iemand anders een jonge dame. Hoe is dit mogelijk? Waarom zien onze ogen de dingen zo anders? 

dress-juist
the dress
Old women - young lady
Old women – young lady

Optische illusie, ook wel visuele illusie genoemd, wordt veroorzaakt door het visuele systeem en wordt gekenmerkt door visueel waargenomen beelden die verschillen van de werkelijkheid. Er zijn drie verschillende soorten illusies: letterlijke optische illusies, fysiologische illusies en cognitieve illusies. 

De eerste zijn beelden die worden gecreëerd door kleinere beelden, die geen verband houden met het totale beeld. In het voorbeeld van de olifant tekende de kunstenaar een olifant met alleen maar benen en zonder voeten, en vervolgens tekende hij ook voeten zonder benen. Dit resulteerde in de illusie dat de olifant meer dan vier poten heeft.

literal optical illusions
literal optical illusions

Fysiologische illusies zijn het gevolg van overmatige stimulatie van helderheid, positie, kleur, grootte, beweging…. Het zijn de illusies die de ogen het meest pijn doen en je duizelig maken als je er te lang naar kijkt. Kijk maar eens naar de foto hieronder, je begrijpt meteen wat ik bedoel.

physiological-illusion
physiological illusion

De derde en laatste vorm van optische illusie zijn de cognitieve illusies. Ze zijn het resultaat van onbewuste gevolgtrekkingen. Deze illusies vertrouwen op onze opgeslagen kennis over de wereld en staan onder een zekere mate van bewuste controle. Dus, cognitieve illusies ontstaan uit een interactie van de waargenomen werkelijkheid met veronderstellingen over de wereld, wat leidt tot “onbewuste gevolgtrekkingen”. 

cognitive-illusions
cognitive illusion

 

3D Trophy Factory kan prijzen ontwerpen die deze optische illusie hebben. We hebben bijvoorbeeld een polyhedron (veelvlak) award gemaakt die rond lijkt te zijn, maar eigenlijk plat is. Neem een ‘misleidend’ kijkje naar deze gave award: 

Polyeder-2
Polyhedron award: Thüringer Forschungspreis 2017 

Voor meer coole awards, vergeet niet om onze website te bekijken! 

More to explore

Yellowleaf wint de Voka Award 2017!

Jeroen Audenaert en Vincent Scheltjens wonnen de Voka Award 2017, de prijs voor de meest veelbelovende studentenonderneming. Dit is het tweede jaar

Womed Award Zuid 2015

Nènè Hadh Cherif ontving vorige week de Womed Award Zuid 2015 voor haar bijzondere prestaties met de coöperatie van boeren in haar dorp.  3D Trophy Factory wil haar feliciteren en wenst haar veel

Contact us

Contact

US
+1 646 893 2696
415 Madison Ave, 4th floor
New York, NY 10017

Belgium (HQ)
+32 (0) 3 369 35 00
Uitbreidingstraat 60-62, 5th floor
2600 Berchem, Belgium

info@3dtrophyfactory.com

Contacteer ons

Contact

VS +1 646 893 2696 415 Madison Ave, 4th floor New York, NY 10017 België (HQ) +32 (0) 3 369 35 00 Uitbreidingstraat 60-62, 5th floor 2600 Berchem, Belgium info@3dtrophyfactory.com