Is 3D-printen duur?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Is 3D-printen duur?

We krijgen vaak de vraag of 3D printen duur is. En zoals zo vaak is het antwoord complexer en uitgebreider dan alleen maar een ja of nee. 

Er zijn veel variabelen en verschillende scenario’s van toepassing. Het hangt namelijk af van de gebruikte materialen, de grootte van het object, het aantal stuks dat u nodig heeft en de printer die u van plan bent te gebruiken. In veel gevallen is ook een nabewerking (polijsten, vernis…) nodig en zal deze in de totale kosten moeten worden opgenomen. 

In het algemeen zou je kunnen zeggen dat het 3D printen van kleine objecten goedkoop is en het 3D printen van grote objecten duur. De prijzen gaan namelijk exponentieel omhoog naarmate het object groter wordt. Philip_3D_Printed_Shaver

Philips – 3D scheerapparaat met aanpasbare   3D geprinte handgreep

De kosten van 3D printen hebben niks te maken met de complexiteit van het ontwerp van uw product. Daarentegen heeft het alles te maken met de kosten van het materiaal en de hoeveelheid materiaal dat wordt gebruikt. Materiaalprijzen kunnen variëren van €50/kg (ABS-poederkunststoffen) tot €500/kg (titaniumpoeder), afhankelijk van wat u nodig heeft. 

3D_Trophy_Factory_Award

3D Trophy Factory – ontwerp uw eigen 3D geprinte award

 
Hoewel edele metalen duur zijn, is de productie van sieraden zeer geschikt voor 3D printing. Het stelt ontwerpers in staat om snel eenmalige creaties en ontwerpen op maat te maken zonder dat er mallen hoeven te worden gemaakt. 

Anne_Zelien_Text_Jewel

Anne Zelien – Customized Tekstjuwelen

3D printen is ook een uitstekende productiemethode wanneer u prototypes of maatwerkproducten in beperkte oplages maakt, terwijl traditionele productietechnieken (zoals spuitgieten en rotatiegietenveel zinvoller zijn wanneer u nadenkt over massaproductie, zowel wat betreft schaalbaarheid als kosten. 

Naarmate de 3D printtechnologieën vorderen, neemt de concurrentie echter toe en wordt het ruwe 3D printmateriaal minder duur, waardoor de toekomst er voor 3D printen steeds rooskleuriger uitziet. 3D printen zal goedkoper en sneller worden en we zullen meer en meer producten te zien krijgen die door 3D printers worden geproduceerd. 

Heart_to_Get_Signature_Necklace

Heart to Get – handtekening ketting

Het grootste voordeel van 3D printen is de korte tijd die het kost om van concept tot product te komen en de mogelijkheden die het biedt voor steeds complexere ontwerpen. 

Bekijk deze prachtige bloemblaadjesjurk (in opdracht van het Museum of Fine Arts, Boston) van Nervous System! Misschien hangt er in de toekomst wel een 3D geprint kledingstuk in uw kast! 

nervous-systems-kinematic-petal-dress-debut-boston-mfa-1

Nervous System – Bloemblaadjesjurk

Kortom, je zou kunnen concluderen dat afhankelijk van het formaat van je object, het gekozen materiaal en het aantal stuks dat je nodig hebt, 3D printen zeker de juiste productiemethode is!  

Zeker als u overweegt uw klanten de mogelijkheid te geven om uw producten zelf aan te passen of als u denkt aan beperkte oplages en unieke stukken. Als u op zoek bent naar massaproductie, is 3D printen waarschijnlijk (nog) niet de beste optie. Hoe dan ook, 3D-printen is zeker het overwegen waard voor speciale en unieke projecten. De ontwerpmogelijkheden en toepassingen zijn eindeloos! 

More to explore

Yellowleaf wint de Voka Award 2017!

Jeroen Audenaert en Vincent Scheltjens wonnen de Voka Award 2017, de prijs voor de meest veelbelovende studentenonderneming. Dit is het tweede jaar

Womed Award Zuid 2015

Nènè Hadh Cherif ontving vorige week de Womed Award Zuid 2015 voor haar bijzondere prestaties met de coöperatie van boeren in haar dorp.  3D Trophy Factory wil haar feliciteren en wenst haar veel

Contact us

Contact

US
+1 646 893 2696
415 Madison Ave, 4th floor
New York, NY 10017

Belgium (HQ)
+32 (0) 3 369 35 00
Uitbreidingstraat 60-62, 5th floor
2600 Berchem, Belgium

info@3dtrophyfactory.com

Contacteer ons

Contact

VS +1 646 893 2696 415 Madison Ave, 4th floor New York, NY 10017 België (HQ) +32 (0) 3 369 35 00 Uitbreidingstraat 60-62, 5th floor 2600 Berchem, Belgium info@3dtrophyfactory.com